RENUNȚAREA LA CUMPĂRARE

 1. Cadrul legal
  Conform Ordonanței de Urgență Nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate la distanță:
  "Cumpărătorul are dreptul  de a se retrage din prezentul contract, fără a fi nevoit să justifice decizia de retragere și fără a suporta alte costuri decât cele prevazute la art.13 alin.(3) și art.14 din O.U.G Nr.34/2014, în termen de 14 zile începând de la ziua în care intră în posesia fizică a produsului."
  "Se recomandă ca produsul returnat să fie în aceeași stare în care a fost livrat (în ambalajul original cu toate accesoriile, cu etichetele intacte și documentele care l-au insoțit).
 2. Exceptiile:
  Nu pot fi denuntate contractele care au ca obiect furnizarea următoarelor categorii de produse:
  1. Produse care prezintă modificări fizice, lovituri, ciobiri, zgârieturi, șocuri (nesemnalate ca și defecte estetice în primele 48 de ore de la receptionarea produsului). Produsul nou se livrează după primirea și verificarea celui returnat într-un termen de maxim 14 zile. Nu se acceptă pentru returnare produsele care prezintă modificări fizice, lovituri, ciobiri, zgârieturi, șocuri, urme de folosire excesivă și/sau intervenții neautorizate etc.
  2. Produse livrate ca și comenzi speciale ale cumpărătorului;
  3. Furnizarea de conţinut digital care nu este livrat pe un suport material, dacă prestarea a început cu acordul prealabil expres al Cumparatorului şi după ce acesta a confirmat că a luat cunoştinţă de faptul că îşi va pierde dreptul la retragere.
 3. Pentru produsele returnate folosite se va face diminuarea valorii conform OUG 34/2014, art. 14, alin. 3
 4. Exercitarea dreptului de retragere
  1. Cumpărătorul informează Editura cu privire la decizia de retragere din contract prin completarea unui formular de retur disponibil pe site https://editura.romania-rationala.ro/retur
  2. În termen de 2 zile lucrătoare de la transmiterea notificării, cumpărătorul va primi pe e-mail număr de înregistrare și detalii cu privire la solicitarea înaintată.
 5. Costuri si taxe speciale pentru renuntarea la cumpărare
  1. Costuri suportate de către cumpărător:
   • Dacă produsul este returnat într-o stare în care nu mai poate fi vândut ca și nou, se va solicita o taxă pentru readucerea în stadiul initial (daca este posibil) sau pentru a acoperi diferența de preț rezultată din vanzarea produsului ca "refolosit" sau, la opțiunea clientului, se va reexpedia produsul, pe cheltuiala acestuia. ( art.14.punctul 3 );
  2. Costuri suportate de către vânzător:
   • Costuri de retur și transport curier pentru produsul în cazul când cumpărătorul renunță la achiziționarea produsului în termen de 14 zile de la recepția produsului returnat
   • Produs ce nu este conform cu specificațiile din oferta vânzătorului.
   • Produs ce nu este conform specificațiilor menționate în comanda cumpărătorului.
   • Produs livrat în colete ce prezinta deteriorari la receptie.
 6. Rambursarea sumelor
  1. Rambursarea sumelor se va face în cel mult 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului, transmisa de către vanzator(art. 13, punctele 1, 2, 3 si 4)
  2. Conform art. 24 punctele 2 si 3 , ziua în care Cumpărătorulîși exercită dreptul de retragere din contract nu se va lua în seamă la calculul termenului, iar în cazul în care ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, Editura va prelungi termenul în mod corespunzător.